6 Μαρ 2013

Κίνημα καταλήψεων αστέγων στην Ισπανία

  Με την οικονομική κρίση στην Ισπανία να πλήττει εκατομμύρια ανθρώπους, οι εξώσεις από τα σπίτια αποτελούν πλέον συχνό φαινόμενο. Τα θύματα της κρίσης, με τη βοήθεια ενός δικτύου επανακατοίκησης, βρίσκουν ξανά στέγη και μαζί την όρεξη και την ελπίδα να ξαναφτιάξουν - με όποιο τρόπο μπορούν - τη ζωή τους. Οι ίδιοι οι άστεγοι στήνουν ένα δίκτυο καταλήψεων άδειων σπιτιών.


   Πρόκειται για το κίνημα «Corrala», το οποίο κηρύττει ξεκάθαρα «Ni gente sin casa, ni casas sin gente» (Κανένας άνθρωπος χωρίς σπίτι, κανένα σπίτι χωρίς ανθρώπους). Χαρακτηριστικό παράδειγμα στην πρωτεύουσα της Ανδαλουσίας, τη Σεβίλλη, είναι η «Corrala Utopia», ένα άδειο ακίνητο το οποίο τώρα βρίσκεται υπό κατάληψη από τα δεκάδες θύματα της οικονομικής ύφεσης. «Η ζωή σου αλλάζει, όταν χάνεις τα πάντα» λέει η Μανόλι Κορτέθ, ενθυμούμενη πως «υπήρχε μια εποχή που ήμουν καλά με το να εργάζομαι και να προσέχω το σπίτι μου. Ξαφνικά, σε ηλικία 65 ετών, έγινα ακτιβίστρια». Πλέον, κάθεται σε ένα καθαρό σαλόνι κι είναι ευτυχισμένη με αυτήν την αναπάντεχα θετική τροπή που πήρε η ζωή της.

   «Εγώ δεν ήμουν σε θέση να πληρώνω το νοίκι μου και θα με πήγαιναν στο δικαστήριο. Δεν ήθελα να έχω χρέη. Ζούσα σε σπίτια ή κοιμόμουν σε αυτοκίνητα» τονίζει η 44χρονη Τόνι Ροντρίγκεθ, η οποία έφυγε από το σπίτι της οικειοθελώς πέρυσι. «Όμως, τότε, γνώρισα κάποιους από την κοινότητα ακτιβιστών 15-Μ (σ.σ.: η οποία αναδείχθηκε μέσα από το κίνημα των Αγανακτισμένων του 2011) και ένας φίλος είπε ότι ίσως μπορούσε να με βοηθήσει» προσθέτει η Ροντρίγκεθ, καταλήγοντας πως «αρχίσαμε να μιλάμε για την ιδέα που είχε να ανακαταλάβουμε κάποια ακατοίκητα κτήρια. Περάσαμε τέσσερις μήνες σχεδιάζοντας πώς θα το κάνουμε και φοβόμουν πολύ για το τι θα μπορούσε να συμβεί. Δεν ήξερα αν θα μας επέτρεπαν να μείνουμε ή αν θα μας συλλάμβαναν».

Τελικά, επέλεξαν ένα κτήριο που ανήκε στην κατασκευαστική εταιρεία «Maexpa». Μαζί με μια ομάδα γυναικών σε παρόμοια οικονομική κατάσταση, η 44χρονη Ισπανίδα μπήκε στο κτήριο στις 14 Μαΐου του 2012 και πλέον εκεί μέσα μένουν συνολικά 36 οικογένειες, μεταξύ των οποίων 40 παιδιά και πολλοί ηλικιωμένοι.

   «Οι "Corralas" αποτελούν ένα παράδειγμα για όλους τους ανθρώπους που αγωνίζονται. Αποδεικνύουν ότι μπορούμε να βοηθήσουμε τους εαυτούς μας και τους γύρω μας. Δεν γνωρίζω τι μας επιφύλασσε το μέλλον, αλλά, όπως και να έχει, πιστεύω ότι θα κερδίσουμε τον αγώνα αυτό. Πρέπει να το πιστέψω, αλλιώς δεν θα μπορώ να κοιμηθώ τα βράδια» συμπληρώνει η 67χρονη Άννα Λόπεθ, η οποία ζει στο κτήριο μαζί με τον 71χρονο σύζυγό της, Πάντσο, έναν πρώην χορευτή φλαμένκο, που έχει υποστεί τα τελευταία χρόνια τρεις καρδιακές προσβολές κι έχει κάνει μια εγχείρηση. Κι όμως, στην κατάσταση αυτή, το ζευγάρι εκδιώχθηκε από το σπίτι του το 2012, επειδή καθυστερούσαν να αποπληρώσουν το στεγαστικό τους δάνειο. Πριν μετακομίσουν στην «Corrala Utopia», πέρασαν αρκετές εβδομάδες που κοιμόντουσαν στην… είσοδο του παλιού τους σπιτιού.

   Η Μακαρένα, η περιοχή της Σεβίλλης που βρίσκεται και η «Coralla Utopia», έχει σήμερα το υψηλότερο ποσοστό εξώσεων στην πόλη, ενώ κάποιοι ακτιβιστές υπολογίζουν ότι στην ευρύτερη μητροπολιτική περιοχή της Σεβίλλης υπάρχουν περίπου 130.000 ακατοίκητα σπίτια. Τις τελευταίες εβδομάδες έχουν ιδρυθεί ακόμη τέσσερις «Corralas» σε μικρότερες πόλεις στην Ανδαλουσία και στη Μάλαγα, κάτι που αποδεικνύει πως το κίνημα ολοένα και μεγαλώνει.


alterthess.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: