12 Δεκ 2012

Η πείνα οδήγησε μία 16χρονη στη δόξα!




  Μέχρι τα εννέα της χρόνια ζούσε στις παραγκουπόλεις της χώρας της, πεινασμένη και ρακένδυτη. Κάποια στιγμή, το 2005, ψάχνοντας να βρει να φάει...
έπεσε σε έναν συμπατριώτη της, τον Robert Katende μέλος ιεραποστολής, που μάθαινε σκάκι στους ντόπιους με αντάλλαγμα ένα πιάτο φαΐ.


Σύμφωνα με το protothema.gr, ο Katende άρχισε αμέσως να διδάσκει τα κόλπα στην 9χρονη τότε Phiona που αγάπησε τόσο το ευγενές «άθλημα» ώστε να διανύει έξι χιλιόμετρα ημερησίως, για να φτάσει στον τόπο των μαθημάτων.

«Δεν είχα ακούσει ποτέ για το σκάκι, αλλά μου άρεσε η όψη που είχαν τα πιόνια» είχε δηλώσει η ίδια σε συνέντευξή της στον Guardian.

Το έμφυτο ταλέντο της αποκαλύφθηκε σύντομα και σε ακόμα συντομότερο χρονικό διάστημα, ο δάσκαλός της, την προέτρεψε να πάρει μέρος σε μεγαλύτερους διαγωνισμούς.

Η επιτυχία της ήταν τεράστια και η χαρά της ακόμα μεγαλύτερη, καθώς η πορεία της δεν σήμαινε μόνο προσωπική νίκη, αλλά και γεμάτο στομάχι.

Ένας συμπατριώτης της ομολογεί ότι η στρατηγική της είναι «επιθετική, όπως ενός αγοριού».

Εκείνη έχει δει να γίνεται πρώτο όνομα παγκοσμίως, καθώς πέρυσι κέρδισε τον τίτλο Woman Candidate Master στην 40ή Σκακιστική Ολυμπιάδα και η πορεία της να γίνεται βιβλίο, με τον τίτλο «The Queen of Katwe» -περιοχή της Καμπάλα, πρωτεύουσας της Ουγκάντα. Μάλιστα, η Disney έχει λάβει σοβαρά υπόψιν, την περίπτωση να γυρίσει και ταινία με τη ζωή της 16χρονης.

Η ίδια είναι ευτυχής που μπορεί, χάρη στην επιτυχία της, να συνεχίσει το σχολείο και όνειρό της είναι να σπουδάσει γιατρός.

thestival.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: