25 Απρ 2015

Άφωνοι μπροστά στο πρόβλημα

  Η ανάγκη για ελεύθερη μετακίνηση των πεζών -είτε με, είτε χωρίς κινητικά προβλήματα- στις πόλεις της Ελλάδας, γέννησε την ιδέα της πραγματοποίησης μιας δυνατής και γεμάτης νόημα εκδήλωσης διαμαρτυρίας την Κυριακή 26 Απριλίου στις 12 το μεσημέρι σε πολλά σημεία της χώρας από το EcoCity.

  Όλοι οι μαθητές που έλαβαν μέρος στην εκστρατεία FREE Mobility, σε κάθε πόλη της χώρας, έστειλαν πρόσκληση στους συμπολίτες τους για να συμμετέχουν στην εκδήλωση.

   Πρόκειται για μια πρωτοβουλία που πήγασε από την παρεμπόδιση και την έλλειψη ελευθερίας μετακίνησης των πεζών που παρατηρείται στις πόλεις όλης της χώρας. Η κατάληψη των πεζοδρομίων από τα αυτοκίνητα και το άπλωμα των εμπορευμάτων, τα τραπεζοκαθίσματα, η κακή τοποθέτηση της σήμανσης σε συνδυασμό με τις κολώνες στους δρόμους και τα διάφορα διακοσμητικά στοιχεία των καταστημάτων, προκαλούν δυσκολία έως και αδυναμία ελεύθερης πρόσβασης στο 50% του πληθυσμού της χώρας.Επίσης, τα παράνομα παρκαρίσματα επάνω σε διαβάσεις και σε ράμπες αναπήρων και τυφλών είναι ένα καθημερινό φαινόμενο, που κουράζει ακόμη και τους πολίτες που δεν έχουν πρόβλημα μετακίνησης αλλά είναι ευσυνείδητοι.


   Φέτος λοιπόν, για πρώτη φορά, οι μαθητές Ειδικών Σχολείων από 26 πόλεις της χώρας που μελέτησαν τα προβλήματα και κατέθεσαν λύσεις, με βάση τις δυσκολίες και τις υποχρεώσεις που ισχύουν σήμερα, πρότειναν και η Επιτροπή Οργάνωσης της Εκστρατείας ECOMOBILITY αποφάσισε την υλοποίηση της δράσης «ΑΦΩΝΟΙ, Μπροστά στο Πρόβλημα».


  Η διαμαρτυρία που θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 26 Απριλίου, την επόμενη ημέρα από την ολοκλήρωση των Εκστρατειών του ECOMOBILITY και του FREE MOBILITY, θα είναι αφιερωμένη στην Ελευθερία Μετακίνησης και στην ανάγκη εφαρμογής του Νόμου για την ισότητα των πολιτών στην ανεμπόδιστη κυκλοφορία σε όλες τις πόλεις μας.

  Στο κάλεσμα ανταποκρίθηκαν ήδη και θα συμμετέχουν εκτός των μαθητών που έλαβαν μέρος στην εκστρατεία FREE Mobility Δήμοι, Σύλλογοι Γονέων, Τοπικές ΜΚΟ, Σύλλογοι Πολιτών, Σχολεία (Νηπιαγωγεία, Δημοτικά, Γυμνάσια), Φοιτητικές Ομάδες, Πρόσκοποι και πολλοί άλλοι. 

Σύμφωνα με το πρόγραμμα, κάθε ομάδα έχει επιλέξει ένα κτήριο στην πόλη της, που δεν έχει ελεύθερη πρόσβαση για όλους. Το κτήριο θα είναι είτε Δημόσιο κτήριο (Δημαρχείο, Δημοτική Βιβλιοθήκη, Μουσεία, Ιατρεία, Σχολεία κ.ά), είτε Ιδιωτικός χώρος (Τράπεζα, Ταχυδρομείο, Τηλεφ. Κέντρα, Εμπορικά Καταστήματα, καφέ, χώροι ψυχαγωγίας κ.ά.). Επίσης μπορεί να είναι χώροι όπως οι Πλατείες που δεν έχουν ράμπες ή πεζοδρόμια που είτε καταλαμβάνονται παράνομα για εμπορικές χρήσεις, είτε είναι στενά και με προβλήματα.

  Η δράση θα υλοποιηθεί την 12.00 ώρα το μεσημέρι της Κυριακής 26 Απριλίου και όλοι οι συμμετέχοντες θα σταθούν σιωπηλοί χωρίς να περπατούν για 10 λεπτά (12.00-12.10) μπροστά στον χώρο που θα έχουν επιλέξει, τονίζοντας με αυτόν τον τρόπο την έλλειψη μέριμνας πρόσβασης για όλους.

  Είναι το ελάχιστο που μπορούμε να κάνουμε όσοι από εμάς ενδιαφερόμαστε για την ελεύθερη μετακίνηση και την πρόσβαση όλων, παντού.

*Περισσότερες πληροφορίες στο ECOCITY, τηλ 2310 997799(Θεσσαλονίκη) και 210.6196757(Αθήνα), email : info@ecocity.gr

parallaximag.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: