2 Οκτ 2014

Παρακολούθησα την Αρβελέρ στο Μέγαρο Μουσικής: Μια αξέχαστη εμπειρία ζωής  Είχα την τύχη να είμαι και εγω εκεί! Να ακούσω, να μάθω, να προβληματιστώ,να συγκινηθώ, να πάρω ενα μάθημα ζωής!
  Στην κατάμεστη αίθουσα του Μεγάρου Μουσικής τιμήθηκε μια Μεγάλη Ελληνίδα. Η διεθνούς κύρους βυζαντινολόγος και Πρύτανης του Πανεπηστημιου της Σορβόνης, Ελενη Γλυκατζη Αρβελερ. 
 Ο Θανασης Λαλλας παρουσίασε ενα θεατρικό ντοκυμαντέρ με αφηγήσεις κομματιών απο πολύωρες συνεντεύξεις του με την Αρβελερ καθώς και video ζωντανών αποσπασμάτων απο τις συζητήσεις τους. 


Εχω την ανάγκη να σας μεταφέρω ενα αποσταγμα της σοφιας αυτής της γυναίκας μέσα απο τα λόγια της, πάνω στα υπαρξιακά πανανθρώπινα ερωτήματα που έθεσε ο Θ. Λαλλας. 


 - Τι ειναι για εσάς ευτυχία;
- Η κάθε στιγμή που ζεις και σου μένει αξέχαστη. Ευτυχισμένη ζωή ειναι η αλησμόνητη ζωή. 

-Πιστεύετε οτι ένας μορφωμένος άνθρωπος βλέπει πάντα καθαρότερα απο τους άλλους;
-Οι περισσότεροι που βλέπουν πιο καθαρά, ειναι σαν αυτούς που ψαρεύουν και μπαλώνουν με τα χέρια τους τα δίχτυα. Αυτοί βλέπουν μακριά. Οταν εισαι μορφωμένος,εισαι αιώνια ημιμαθείς,άρα δεν βλέπεις ούτε καθαρά,ούτε μακριά και ενίοτε βλέπεις και στραβά. 

-Τι ειναι η αριστερά για σας;
-Αριστερό ειναι το πολίτευμα που ενδιαφέρεται για τη δίκαιη κατανομή του εθνικού πλούτου. Δίκαιη όχι ίση. Αν δουλεύεις περισσότερο απο τον άλλο θα αμειφθεις. Λέω στα παιδιά μου: Η Ευρώπη της Αριστεράς για μένα ειναι τα τέσσερα δέλτα. Δημοκρατία,Δικαιοσύνη,Διανομή πλούτου, Διάλογος. Αυτά τα 4 Δ για μένα ειναι αριστερά και ποτε Δεξιά. 

-Εσεις πως συναναστρεφεστε ανθρωπους που αντιπροσωπεύουν την άλλη πλευρά της αριστερής σας ιδεολογίας;
-Για μένα φίλοι μου δεν ειναι αυτοί που πιστεύουν στις ίδιες λύσεις με μένα.      Για να είμαστε φίλοι αρκεί να είναι ανθρωποι. Κρίνω τους ανθρωπους απο τις συμπεριφορές τους προς τους άλλους. Κανω παρέα με όλους τους ανθρωπους πλην των φασιστών......Γιατί αυτοί μισούν τους ανθρωπους. 
-Τι ειναι αμαρτία για εσάς;
-Για μένα αμαρτία ειναι αυτο που έλεγαν οι Αρχαίοι: Να αστόχησεις στη ζωή σου. Να χάσεις τον στόχο της ζωής σου οποίος και αν ειναι για τον καθένα. 


-Αν η ανάγκη σε σπρώξει να κανεις κάτι που δεν επιτρέπει η κοινωνία, ειναι αμαρτία;
-Οταν κλέβεις απο ανάγκη δεν κλέβεις.....Κλέφτης ειναι αυτός που κλέβει απο επιθυμία πλούτου. Οι πλούσιοι κλέβουν όχι για να επιβιώσουν αλλα για να πλουτίσουν. 

-Τι ειναι η ποιότητα; Υπάρχει ποιότητα;
-Η ποιότητα ειναι ζήτημα βάθους. Η ποιότητα εχει πάντα βάθος. 

-Η αστική τάξη τι χαρακτηριστικά πρεπει να εχει;
-Πρώτα-πρώτα συνοχή και απουσία αντιζηλίας. Απο έναν άστο δεν θα ακούσεις ποτε: Εγω είμαι πιο πλούσιος απο αυτόν. Ο υλικός πλούτος δεν ειναι μέτρο διάκρισης και κοινωνικής προβολής. Η ουσιαστική θέση της αστικής τάξης ειναι:" Το περίσσευμα μας δεν μας ανήκει και πρεπει να βρούμε τροπο να το επιστρέψουμε ωφέλιμα στην κοινωνία που ζούμε".

Με λόγια σαν αυτά αυτη η φωτισμένη γυναίκα μας άγγιξε όλους με το ποιοτικό χάδι της σκέψης και της πράξης της. Οταν ολοι πια στο τέλος με σεβασμό χειροκροτουσαμε όρθιοι εκείνη μια μικρή μάζα κουλουργιασμενη στάθηκε καθιςτη στο σκαλοπάτι της σκηνής και ειπε:

«Ίσως το μόνο πράγμα που με έφτιαξε αυτό που είμαι, είναι η αντίσταση, δηλαδή το ότι δεν άφησα τον εαυτό μου ποτέ να νικηθεί από την ιστορία, δεν άφησα τον εαυτό μου ποτέ να νικηθεί από αντίξοους καιρούς. Η αντίσταση είναι το μόνο ανθρώπινο πράγμα που μπορεί να κάνει ο καθένας μας. Η αντίσταση μου έμαθε κάτι που νομίζω ότι μπορούμε να το πούμε στα παιδιά, ότι είναι καλύτερο να πεθαίνεις όρθιος παρά να ζεις γονατιστός».


 

Δεν υπάρχουν σχόλια: