17 Απρ 2014

Δημήτρης Μητροπάνος: Δύο χρόνια χωρίς την εκπληκτική φωνή του

Ήταν το πρωί της 17ης Απριλίου του 2012, όταν η Ελλάδα βυθίστηκε στο πένθος! Ο Δημήτρης Μητροπάνος είχε αφήσει την τελευταία του πνοή σε ιδιωτικό θεραπευτήριο. Πώς να μιλήσει κάποιος για τον Δημήτρη Μητροπάνο, που ήταν ένας από τους μεγαλύτερους τραγουδιστές, που πέρασαν ποτέ από την Ελλάδα;


Εκπληκτική φωνή, αξεπέραστο ταλέντο, λεβέντικα ζεϊμπέκικα μα πάνω απ΄ όλα ένας σεμνός άνθρωπος, που ουδέποτε απασχόλησε τα μέσα. Είχε περισσότερα από 40 χρόνια στην ελληνική σκηνή, χρόνια γεμάτα επιτυχίες, γεμάτα συνεργασίες με τα μεγαλύτερα ονόματα.

Ας ξετυλίξουμε, όμως, από την αρχή το νήμα της ζωής του…

Ο Δημήτρης Μητροπάνος γεννήθηκε στις 2 Απριλίου του 1948, στο χωριό Αγία Μονή, που βρίσκεται λίγα χιλιόμετρα έξω από τα Τρίκαλα. Τα παιδικά χρόνια του ήταν γεμάτα φτώχεια, αλλά και πολύ μπάλα με τους φίλους του!

Οι συνθήκες ανέχειας του έδειξαν το δρόμο της εργασίας από μικρή ηλικία. Τα καλοκαίρια δούλευε ως γκαρσόνι ή έκοβε ξύλα, για να συνεισφέρει οικονομικά στο σπίτι του. Η μητέρα του προσπαθούσε να τα φέρει εις πέρας φτιάχνοντας φλοκάτες.

Η μεγάλη αλλαγή στη ζωή του ήρθε, όταν τέλειωσε την Γ’ γυμνασίου! Αποφάσισε να κατέβει στην Αθήνα, αλλά όπως ο ίδιος δήλωσε στις μετέπειτα συνεντεύξεις του, αυτό ήταν κάτι που τον δυσκόλεψε πολύ! Λίγο η προφορά, λίγο ο χαρακτηρισμός «Βλάχος» οι συνθήκες δεν ήταν ιδανικές.

Στο σχολείο είναι πολύ καλός μαθητής, αλλά δεν τον ενδιαφέρει και πολύ, γιατί η μεγάλη του αγάπη είναι το τραγούδι! Και η ευκαιρία για να πραγματοποιήσει το όνειρό του έρχεται από εκεί που δεν το περιμένει!

Η εταιρεία του θείου του κάνει έναν χορό στο κέντρο «Πλακιώτικο σαλόνι». Τον ανεβάζουν στο πάλκο για να τραγουδήσει… Ανάμεσα στο κοινό βρίσκεται ο μεγάλος Γρηγόρης Μπιθικώτσης.

«Εσύ, πρέπει να γίνεις τραγουδιστής, έλα να σε πάω στην Κολούμπια» του λέει.

ΜΗΤΡΟΠΑΝΟΣ 6

Στη συνέχεια συναντά τον μεγάλο Στέλιο Καζαντζίδη και τον Γιώργο Ζαμπέτα! Αυτές οι δύο γνωριμίες είναι καταλυτικές για την πορεία του.

Κάπως έτσι, αρχίζει και η διαδρομή προς την κορυφή… Τραγουδάει δίπλα στα μεγαλύτερα ονόματα της εποχής, όπως τον Γιάννη Πουλόπουλο και την Μαρινέλλα.Ερμήνευσε αναρίθμητα τραγούδια, σπουδαίων δημιουργών και τα περισσότερα έγιναν μεγάλες επιτυχίες, γράφοντας την δική τους ιστορία!

Ο Δημήτρης Μητροπάνος, παρά το τεράστιο καλλιτεχνικό του εκτόπισμα και την μεγάλη αποδοχή του κόσμου, ήταν όχι μόνο ακριβοθώρητος αλλά και αθόρυβος. Σπάνια παραχωρούσε συνεντεύξεις και ποτέ δεν έδινε λαβές για σχόλια!

Δεν μίλησε ακόμα και όταν αντιμετώπισε πρόβλημα με την υγεία του, το 2005. Χάθηκε από το μουσικό προσκήνιο για τέσσερα χρόνια και έμεινε με την οικογένειά του αντιμετωπίζοντας το μεγάλο πρόβλημα, που λίγο έλειψε να του κοστίσει τη ζωή!

Αργότερα, όταν ήταν και πάλι υγιής, δήλωσε ότι η περιπέτεια της υγείας του άρχισε από τον σταφυλόκοκκο. Ακολούθησε μια ισχυρή φαρμακευτική αγωγή για 60 ημέρες, γεγονός που του κατέστρεψε τα νεφρά! Η αδερφή του ήταν εκείνη που τον έσωσε, προσφέροντας το νεφρό της! Η λύτρωση ήρθε τον Μάιο του 2008 στο Παρίσι.

Πήρε δύναμη από τις τρεις γυναίκες της ζωής του, την σύζυγό του Βένια, και τις δύο κόρες του, την Μυρσίνη και την Αναστασία. Και ο Δημήτρης Μητροπάνος επέστρεψε στη μουσική σκηνή και τα άφησε όλα πίσω του, διαψεύδοντας όλους όσοι διέρρεαν ότι αποχωρεί από την μουσική!

Και είχε πολλά να προσφέρει ακόμα! Αλλά η μοίρα είχε άλλα σχέδια… Στις 11:00 το πρωί της 17ης Απριλίου του 2012, ο Δημήτρης Μητροπάνος πέταξε για την γειτονιά των αγγέλων. Αιτία θανάτου το πνευμονικό οίδημα! Ήταν μόλις 64 ετών…

Το όνομά του πέρασε στη σφαίρα του μύθου ενώ τα τραγούδια του ήταν το μεγαλύτερο κληροδότημά του σε όλους εκείνους που τον λάτρεψαν!

Δεν υπάρχουν σχόλια: