3 Ιουν 2013

Το “υπέροχο μυαλό” ενός αυτιστικού παιδιού.


     Jacob Barnett… Ένα όνομα που καλό θα ήταν να το συγκρατήσετε, γιατί….ποτέ δεν ξέρεις τι “κρύβει” το μέλλον. Ένα 14χρονο αγόρι, που σε κάνει να πιστεύεις οτι γίνονται θαύματα. Κάθε φορά που η πραγματικότητα διαψεύδει τη θεωρία, τις προβλέψεις, τα όσα οι άνθρωποι τέλος πάντων γνωρίζουμε με βάση τις ανακαλύψεις και την πρόοδο στον τομέα της ιατρικής -κι οχι μόνο- αισθάνομαι μια ακαταμάχητη αίσθηση ικανοποίησης! Όταν αυτή η πραγματικότητα έχει να κάνει με παιδιά, τότε αυτή η ικανοποίηση μεγαλώνει.

   Ναι, γίνονται θαύματα. Μεγάλα ή μικρά. Καθημερινά. Δίπλα μας. Ναι, το ανθρώπινο μυαλό έχει απεριόριστες ανεξερεύνητες δυνατότητες. Αποφάσισα σήμερα ν’ ανεβάσω αυτό το post γιατί δεν νομίζω πως υπάρχει συγκεκριμένη ημέρα ή προϋποθέσεις για να μοιράσεις χαμόγελα κι ελπίδα… Μια ιστορία που “συνάντησα” στο Ηuffingtonpost και που αξίζει να τη διαβάσετε…
    Τί να πει λοιπόν κανείς για την περίπτωση του Barnett; Σε ηλικίας μόλις δύο ετών, ο Jacob Barnett διαγνώστηκε με Σύνδρομο Asperger. Σύμφωνα με τους γιατρούς, το αγόρι ήταν καταδικασμένο. Δεν θα μπορούσε να μιλήσει. Δεν θα μπορούσε καν να δέσει τα κορδόνια των παπουτσιών του, χωρίς βοήθεια. Ευτυχώς, έπεσαν έξω. 



  Τόσο πολύ που ο 14χρονος πια Jacob, κοντεύει να καταρρίψει τη θεωρία του Αϊνστάιν περί Σχετικότητας, διαθέτει δείκτη ευφυΐας υψηλότερο του φυσικού που έχει περάσει στο Πάνθεον της ιστορίας (170), ήδη το πανεπιστήμιο Indiana University-Purdue University Indianapolis έχει ανοίξει τις πύλες του κι ο πολλά υποσχόμενος νεαρός κάνει το Master του στην Αστροφυσική, ενώ δεν αποκλείεται στο μέλλον, με τις ανακαλύψεις του, να κεδρίσει ένα βραβείο Νόμπελ!

   Ερευνητής στον τομέα κβαντικής φυσικής, την ώρα που άλλοι συνομίληκοι του απολαμβάνουν τον καφέ τους και τα εφηβικά φλερτ, ο 14χρονος, είναι πολύ κοντά στο να καταρρίψει τη Θεωρία της Σχετικότητας. Απασχολείται ως ερευνητής και πληρώνεται παρακαλώ, στο πανεπιστήμιο που σπουδάζει. Θέτει στόχους πολύ υψηλούς ακόμα και για τα πιο λαμπρά μυαλά! Έχει σκοπό ν’ αντικρούσει  ακόμα και τη θεωρία του Big Bang! Ακόμα δουλεύω πάνω σ’ αυτό. Έχω μια ιδέα, αλλά εξακολουθώ να εργάζομαι στις λεπτομέρειες, είναι τα λόγια που έχει πει.

 Η αλήθεια της ζωής του

Ποιά είναι αυτή η αλήθεια της ζωής του; Ένα χρόνο μετά τις αποκαρδιωτικές προβλέψεις των γιατρών,ο Jacob, έλυνε παζλ που αποτελούνταν από 5.000 κομμάτια. Δηλαδή στην ηλικία των τριών! Στο Πανεπιστήμιο μπήκε στα δέκα του. Πώς αντιμετωπίζει ο ίδιος την ιστορία του και τις προβλέψεις αυτές; “Οι ειδικοί είχαν πει πως δεν θα κατάφερνα καν να μιλήσω. Προφανώς κάποιοι τραβάνε τα μαλλιά τους τώρα”, έχει πει σε ομιλία του.

  Όσο για την οικογένειά του; Η μητέρα του, έχει γράψει βιβλίο για το παιδί της και την υπέροχη “περιπέτειά” τους. Έχει ιδρύσει το ίδρυμα Jacob’s Place για αυτιστικά παιδιά ενώ δίνει καθημερινά μάχη για τον αυτισμό, για το παιδί της, για τη δύναμη που δεν πρέπει να μας εγκαταλείπει ποτέ. Το ίδιο κάνει κι ο 14χρονος. Γιατί εκτός από παιδί θαύμα, είναι ένα κι ένα παιδί θαύμα… με αυτισμο. “Ο Jacob παλεύει με το πρόβλημα του κάθε μέρα και μας έχει στο πλάι του, όπως πρέπει να κάνει κάθε γονιός για το παιδί του. Έχει συνειδητοποιήσει τα προβλήματα του και τα πολεμάει με δύναμη ψυχής”.

 

Το Σύνδρομο Asperger

Asperger’s Syndrome… Ένας Αυστριακός παιδίατρος, ο Δρ. Χάνς Ασπέργκερ, περιέγραψε το Σύνδρομο Asperger γιά πρώτη φορά το 1944, οτάν παρατήρησε ότι τέσσερα αγοράκια, που ήταν ασθενείς του παρουσίαζαν μια ιδιοσυγκρασιακή και περίεργη συμπεριφορά. Μετά από έρευνες, έδωσε στη συμπεριφορά αυτή το όνομα ‘Αυτιστική Ψυχοπάθεια Παιδικής Ηλικίας’ (Autistic psychopathy in childhood).

  Το όνομα Σύνδρομο Asperger (Asperger’s Syndrome) καθιερώθηκε από το 1981 όταν η Δρ. Λόρνα Γουίνγκ, μια Αγγλίδα ψυχίατρος, δημοσίευσε ένα ακαδημαϊκό έγγραφο που λεγόταν Asperger’s Syndrome: a Clinical Account, το οποίο ξανάφερε στο φώς την έρευνα που είχε κάνει ο Hans Asperger και καθιέρωσε έτσι την επωνυμία Asperger’s Syndrome για να περιγράψει μία πάθηση που ανήκει στίς Διαταραχές του Αυτιστικού Φάσματος (Αutistic Spectrum Disorder).

  Το Σύνδρομο Asperger θεωρείται πάθηση που ανήκει στις Διαταραχές του Αυτιστικού Φάσματος, διότι όπως και ο κλασσικός Αυτισμός, είναι μια αναπτυξιακή διαταραχή που επηρεάζει τον τρόπο επικοινωνίας και τις σχέσεις ενός ατόμου με το περιβάλλον του.

  Συχνά θεωρείται ότι όλοι όσοι έχουν Αυτισμό και έχουν υψηλές επιδόσεις, φέρουν το Σύνδρομο Asperger. Ωστόσο, είναι γνωστό σήμερα ότι υπάρχουν αρκετές άλλες μορφές Αυτισμού, αυτές του αποκαλούμενου ως “Λειτουργικού Αυτισμού”, όπου τα άτομα
αποδίδουν με υψηλές επιδόσεις χωρίς να εμφανίζουν αυτά καθαυτά τα συμπτώματα του Συνδρόμου Asperger.



*Περισσότερες και πολύ ενδιαφέρουσες και κατατοπιστικές πληροφορίες για το σύνδρομο αυτό μπορείτε να βρείτε στην επίσημη σελίδα http://www.aspergerhellas.org
*Την υπέροχη ιστορία του Barnett, έφερε στο φως της δημοσιότητας το http://www.huffingtonpost.com

monohamogela.gr
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: