Ένα οχτάχρονο λαμπραντόρ η Μέη, είναι ο πρώτος σκύλος οδηγός
τυφλών στην Ελλάδα, που έχει ελεύθερη είσοδο σε δημόσιο νοσοκομείο και
συγκεκριμένα στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ηρακλείου. Χειρίστρια του
είναι η ψυχολόγος του ΠΑΓΝΗ, Ιωάννα-Μαρία Γκέρτσου, η οποία γεννήθηκε
τυφλή.
Είναι η Ιωάννα Μαρία Γκέρτσου. Μια γυναίκα που αγωνίζεται εδώ και χρόνια για να διεκδικήσει αυτό που για εκείνην είναι αυτονόητο αλλά δεν ήταν για τους άλλους. Να μπορεί να ζει όπως όλοι οι άνθρωποι, παρά την ολική τυφλότητα που έχει εκ γενετής. Να μπαίνει σε εστιατόρια και μέσα μαζικής μεταφοράς με το σκύλο οδηγό τυφλών και φυσικά να εργάζεται. Αυτό, το τελευταίο ήταν το μεγάλο της επίτευγμα, αφού πριν από δύο μήνες τοποθετήθηκε με μόνιμη σχέση εργασίας στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ηρακλείου ως ψυχολόγος. Και σήμερα μπορεί έτσι απλά να πηγαίνει για δουλειά, με τον οδηγό της. Την πανέμορφη Μέη.
H Ιωάννα Μαρία δηλώνει:
“Νιώθω υπερήφανη, δικαιωμένη προσλήφθηκα να χρειάζομαι να καθοδηγούμαι για να έχω πρόσβαση στην εργασία και το νοσοκομείο κατανόησε αυτήν την ανάγκη. Χωρίς στερεότυπα και ρατσισμό σαν έναν εργαζόμενο που έρχεται στη δουλειά”
Η Ιωάννα Μαρία τα τελευταία χρόνια είναι αχώριστη με τη Μέη, το οχτάχρονο λαμπραντόρ που αποτελεί τα μάτια της για να αντικρίζει τον κόσμο.
Η διοίκηση του νοσοκομείου αποφάσισε η Ιωάννα Μαρία να παρέχει τις υπηρεσίες της στην παιδιατρική κλινική και στη μονάδα εντατικής θεραπείας παίδων. Μαζί με εκείνη, και η Μέη, ο πρώτος τετράποδος εργαζόμενος σε νοσοκομείο στην Ελλάδα.
Στη θέα της Μέη μέσα στους χώρους της παιδιατρικής κλινικής, τα παιδιά έτρεξαν να παίξουν μαζί της. Ο Γιώργος, η Στέλλα, ο Μανωλάκης, παιδιά που νοσηλεύονται μέρες ή μήνες σε κάποιο θάλαμο, ενθουσιάστηκαν με την παρουσία της.
Ο Μανώλης Γαλανάκης, διευθυντής παιδιατρικής κλινικής Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ηρακλείου. “ξέρουμε από καλά νοσοκομεία όπως της βαρκελώνης που έχει δυο σκύλους ότι τα παιδιά μπορεί να γίνουν πιο γρήγορα καλά, με τις απαραίτητες προφυλάξεις, εμβόλια κλπ”.
Ήταν ένα δύσκολο να επιτευχθεί όνειρο αυτό για την Ιωάννα Μαρία. Να γίνει επιστήμονας και να δουλέψει στην Ελλάδα έχοντας μια σοβαρή αναπηρία. Η πρόσληψή της άνοιξε το δρόμο στην αλλαγή νοοτροπίας, στην αποδοχή του διαφορετικού αλλά και των σκύλων θεραπείας, στα δικαιώματα πρόσβασης ατόμων με αναπηρία σε όλους τους τομείς της ζωής αλλά στις ευκαιρίες που μπορεί να έχει ένας επιστήμονας ακόμα και στην Ελλάδα της κρίσης.
ert.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου