7 Ιαν 2015

ΜΑΝΟΣ ΧΑΤΖΙΔΑΚΙΣ ΟΤΙ ΕΥΓΕΝΕΣΤΕΡΟ ΓΕΝΝΗΣΕ Ο ΤΟΠΟΣ





Ένα αφιέρωμα στις ανατρεπτικές ιδέες του Μάνου Χατζιδάκι ήταν η εκπομπή "Πρωταγωνιστές"   και σήμερα παραθέτουμε το σχετικό βίντεο.Ο  Μάνος Χατζιδάκις «μίλησε» στους «Πρωταγωνιστές» μέσα από σπάνια αποσπάσματα που παραχώρησε στον Σταύρο Θεοδωράκη ο γιος του Γιώργος Χατζιδάκις και φίλοι του Μάνου.


 "Η Ελλάδα ποτέ δεν πεθαίνει: Πάντα μ’ απασχολούσε το γνωστό εμβατήριο όσες φορές τ’ άκουγα. Έλεγα μέσα μου, τι άραγες εννοεί; Σκέφτηκα, σαν κάτι να φωτίστηκε μέσα μου, εφόσον η Ελλάδα δεν πεθαίνει ποτέ, πάει να πει πως και ποτέ δεν θα αναστηθεί".


 "Έχω το μυαλό μου ελεύθερο, σκέπτομαι. Το ίδιο είπα στους νέους, να πάψουν να είναι ζώα. Να πάψουν να βλέπουν τα πράγματα μέσα από χρώματα, οι νέοι του ΠΑΣΟΚ πράσινα, οι Κνίτες κόκκινα και οι της ΝΔ γαλάζια. Το βρίσκω ηλίθιο όλο αυτό το πράγμα. Όταν ο νέος γίνεται όργανο μιας παράταξης, οποιασδήποτε παράταξης, ο τόπος αυτός κινδυνεύει". 

  


 "Η Εξουσία, είτε κομμουνιστική, είτε δημοκρατική είτε ρωσοσοσιαλιστική, είτε θεοκρατική, είναι άθλια, βάρβαρη και απάνθρωπη! Νομίζω πως είναι καιρός προς τα εκεί να στρέψουμε το μίσος μας και τους αγώνες μας.  Κανένα Σύστημα δε θα σας υποσχεθεί την Ελευθερία Σας. Δεν υπάρχει τέτοιο Σύστημα. Σας είπαν ψέματα. Μόνιμα θα διεκδικείτε ολοένα και περισσότερο αυτό που σας αρνούνται, βασιζόμενοι στη κούραση σας, με λίγες μόνο εξαιρέσεις. Μα με τις εξαιρέσεις ο κόσμος προχωρά. Όσοι ανθέξετε, θα πάτε ένα βήμα πιο μπροστά."



 "Τι εννοούμε λέγοντας παιδεία; Την πληροφορία, την τεχνική, το δίπλωμα εξειδίκευσης που εξασφαλίζει γάμο, αυτοκίνητο και ακίνητο με πληρωμή την πλήρη υποταγή του εξασφαλισθέντος ή για την πνευματική και ψυχική διάπλαση ενός ελεύθερου ανθρώπου με τεχνική αναθεώρησης και ονειρικής δομής, με αγωνία απελευθέρωσης και με διαθέσεις μιας ιπτάμενης φυγής προς τ’ άστρα.

  Αυτή τη δεύτερη παιδεία την αποσιωπούν και δεν τη δίδουν δωρεάν γιατί δεν συντηρεί και δεν υπηρετεί συστήματα. Αντίθετα, τα ελέγχει, τα αναθεωρεί και τα αποδυναμώνει."



  "Είναι λάθος να νομίζουμε ότι περιφρουρείται η ελευθερία μας με το να καταδιώκονται άνθρωποι που δε μας μοιάζουν. Θάρθει μια δεδομένη στιγμή που κι εμείς, σωστά, θα καταδιωχθούμε! Μη ξεχνάμε ότι αυτό είναι η αρχή και βάση του Εθνικοσοσιαλισμού και του Φασισμού. Δεν κινδυνεύουμε από αυτούς που δε μας μοιάζουν! Κινδυνεύουμε από αυτούς που μας περιφρουρούν."



Κ Α Λ Η  Χ Ρ Ο Ν Ι Α !


Δεν υπάρχουν σχόλια: