17 Απρ 2013

Για πρώτη φορά βραβείο Πούλιτζερ σε freelance φωτογράφο



Το κέρδισε ο μεξικανός Χαβιέ Μαντζάνο
  Ο μεξικανός Χαβιέ Μαντζάνο είναι ο πρώτος free lancer φωτογράφος που βραβεύεται με το βραβείο Πούλιτζερ για την καλύτερη φωτογραφία ειδησεογραφικού περιεχομένου.
  «Για να είμαι ειλικρινής ακόμα δεν μπορώ να πιστέψω την τιμή που μου έκαναν» δήλωσε λίγα λεπτά μετά την αναγγελία των βραβευθέντων. Ο Μαντζάνο συνεργάζεται με το ειδησεογραφικό πρακτορείο Agence France-Presse σαν free lancer και η φωτογραφία του που απέσπασε το βραβείο δείχνει σύριους αντιφρονούντες πολεμιστές σε ένα παράπηγμα στο Χαλέπι διάτρητο από τις σφαίρες.  
  «Τη στιγμή που μπήκα στο παράπηγμα κατάλαβα αμέσως ότι αυτό που έβλεπα θα γινόταν μια πολύ καλή φωτογραφία» σημειώνει ο Μαντζάνο.
  Το πιο δύσκολο για τους free lancers είναι να μπορούν να εξασφαλίζουν τη χρηματοδότηση των ταξιδιών τους σε περιοχές όπου επικρατούν οι πιο επικίνδυνες συνθήκες. «Η ασφάλειά μας είναι κάτι για το οποίο ανησυχούμε και φροντίζουμε οι ίδιοι» επισημαίνει. Στο παρελθόν έχει καλύψει φωτογραφικά τον πόλεμο στο Αφγανιστάν και τις ακρότητες των καρτέλ ναρκωτικών στο Μεξικό.
  Το βραβείο που απέσπασε ο Μαντζάνο είναι μια ελάχιστη παρηγοριά για εκατοντάδες φωτογράφους και ρεπόρτερ που εργάζονται ως free lancers, χωρίς την ασφάλεια που προσφέρουν οι υποδομές και οι επαφές ενός μεγάλου δημοσιογραφικού οργανισμού σε περιοχές του πλανήτη όπου και το παραμικρό λάθος μπορεί να αποβεί μοιραίο για τη ζωή τους.
tovima.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: