10 Φεβ 2012

ΤΑ ΠΡΟΣΩΠΑ ΕΝΟΣ... ΚΑΤΩΤΕΡΟΥ ΜΙΣΘΟΥ


ΤΑ ΠΡΟΣΩΠΑ ΕΝΟΣ... ΚΑΤΩΤΕΡΟΥ ΜΙΣΘΟΥ

Κραυγή αγωνίας από τη γενιά των 400 ευρώ

Από τα 700 ευρώ, που σημάδεψαν μία γενιά κακοπληρωμένη, και την παρένθεση των 590 ευρώ τον μήνα, η τρόικα προσγειώνει τώρα τους νέους ανθρώπους στη ζοφερή πραγματικότητα των 400 ευρώ

Ηλ. Καχόπουλος
Ηλ. Καχόπουλος
Εφιαλτικό τοπίο δημιουργείται στην αγορά εργασίας με μείωση των κατώτατων μισθών μέχρι και 32% και «ξήλωμα» των αμοιβών που προβλέπονται στις κλαδικές συμβάσεις. Ουσιαστικά καταρρέει όλο το πλαίσιο των συλλογικών διαπραγματεύσεων και πλέον μιλάμε για τη γενιά των 400 ευρώ.
Οι περίπου δύο εκατομμύρια εργαζόμενοι που καλύπτονται από κλαδικές συμβάσεις θα βρεθούν κυριολεκτικά στον «αέρα» και κινδυνεύουν να δουν τους μισθούς να πέφτουν στο μισό.
Οι αποδοχές τους -μετά τη λήξη της μετενέργειας των συμβάσεων- μπορούν με επιχειρησιακές ή ατομικές συμφωνίες να πέσουν στα επίπεδα της εθνικής συλλογικής σύμβασης (που θα είναι μειωμένη κατά 22%).
Αναλυτικά οι κυριότερες ρυθμίσεις που περιλαμβάνονται στο νέο μνημόνιο είναι οι εξής:

1. Μειώνεται κατά 22% ο μισθός της εθνικής συλλογικής σύμβασης εργασίας. Για παράδειγμα έγγαμος με τρεις τριετίες θα δει τις αποδοχές του να πέφτουν από τα 1.037,13 στα 808,96 ευρώ.
Κραυγή αγωνίας από τη γενιά των 400 ευρώ
2. Μειώνεται κατά 32% ο μισθός των νέων έως 25 ετών. Αυτό πρακτικά σημαίνει πως οι μεικτές αποδοχές ενός νέου εργαζόμενου πέφτουν στα 510,94 ευρώ.
3. Παγώνουν οι αυξήσεις για όσο διάστημα διαρκεί το συγκεκριμένο πρόγραμμα, ενώ παγώνουν και οι ωριμάνσεις μέχρι να πέσει η ανεργία κάτω από το 10%.
4. Η μέγιστη διάρκεια των συλλογικών συμβάσεων εργασίας είναι τρία χρόνια. Οσες συλλογικές συμβάσεις έχουν κλείσει πάνω από 24 μήνες λήγουν το αργότερο μέσα σε έναν χρόνο.
5. Ο χρόνος της μετενέργειας πέφτει από τους έξι στους τρεις μήνες.
Με πτυχίο στην ιστορία και αρχαιολογία και τυπικά προσόντα η Εύη Αποστολάκη προσπαθεί εδώ και ενάμιση χρόνο να βρει δουλειά
Με πτυχίο στην ιστορία και αρχαιολογία και τυπικά προσόντα η Εύη Αποστολάκη προσπαθεί εδώ και ενάμιση χρόνο να βρει δουλειά
6. Μετά τη λήξη της μετενέργειας και αν δεν υπάρξει νέα συλλογική σύμβαση ως βάση υπολογισμού θεωρείται ο βασικός μισθός της συλλογικής σύμβασης. Χθες πηγές του υπουργείου Εργασίας διαβεβαίωναν πως πρόκειται για τον μισθό της κλαδικής σύμβασης και όχι της εθνικής συλλογικής.
7. Τα μόνα επιδόματα που διατηρούνται είναι θέσης, παιδιών, εκπαίδευσης και επικινδυνότητας. Ιδιαίτερα σημαντικό είναι πως γίνεται αναφορά σε επίδομα παιδιών, με αποτέλεσμα να μη διασώζεται το επίδομα γάμου. Πάντως πληροφορίες από το υπουργείο Εργασίας άφηναν ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπάρξει τελικά μία ρύθμιση για το θέμα.
Ασημίνα Μαναγλιώτη
Ασημίνα Μαναγλιώτη
8. Η δυνατότητα μονομερούς προσφυγής στον Οργανισμό Μεσολάβησης και Διαιτησίας καταργείται και πλέον θα απαιτείται η σύμφωνη γνώμη και των δύο πλευρών (εργοδοτών και εργαζομένων).
9. Η μείωση του κατώτατου μισθού θα συμπαρασύρει μία σειρά επιδομάτων. Για παράδειγμα το επίδομα ανεργίας αναμένεται να πέσει από τα 461,5 στα 359,97 ευρώ.
Χρονοδιάγραμμα
Σημειώνεται πως η τρόικα ζητά να υπάρξει μέχρι τα τέλη Ιουλίου σαφές χρονοδιάγραμμα για την αναθεώρηση της εθνικής συλλογικής σύμβασης, με σκοπό την... ευθυγράμμισή της με τις ανταγωνιστικές χώρες.
Μ. Δαμιανίδη
Μ. Δαμιανίδη
Οι δανειστές έχουν επανειλημμένα αναφερθεί στην Πορτογαλία (όπου ο βασικός μισθός είναι 566 ευρώ) αλλά και στο παράδειγμα των κρατών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, κάτι που αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο και νέων παρεμβάσεων το καλοκαίρι.
Εύη Αποστολάκη
Με τόσα χρήματα δεν κάνεις ούτε όνειρα ούτε... παιδιά
Με πτυχίο στην ιστορία και αρχαιολογία από το Πανεπιστήμιο Κρήτης και πολλά ακόμα τυπικά προσόντα η Εύη Αποστολάκη προσπαθεί εδώ και ενάμιση χρόνο να βρει δουλειά χωρίς να τα έχει καταφέρει. Τα τρομακτικά ποσοστά ανεργίας στους νέους κάτω των 28 ετών και οι χαμηλοί μισθοί την έχουν υποχρεώσει να χαμηλώσει τον πήχη των προσδοκιών της, με αποτέλεσμα να μην είναι εντελώς αρνητική στην προοπτική μιας εργασίας με 400 ευρώ τον μήνα.
Θάλεια Δημητρακοπούλου
Θάλεια Δημητρακοπούλου
«Υπήρχαν περιπτώσεις που η προσφορά για δουλειά είχε μισθό χαμηλότερο από αυτό της Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, με εξοντωτικό ωράριο και χωρίς ασφάλιση. Και ήταν εντυπωσιακό ότι δεν με πήραν στη δουλειά γιατί επέλεξαν ανθρώπους με περισσότερα προσόντα» επισημαίνει.
Η Εύη σημειώνει ότι κανένας νεοεισερχόμενος στην αγορά εργασίας δεν έχει πλέον στο μυαλό του τον... παλιό βασικό μισθό, το οκτάωρο και την κοινωνική ασφάλιση. «Αυτά τα 400 ευρώ που θα παίρνει στο χέρι ο νέος εργαζόμενος δεν καλύπτουν κανένα κανόνα λογικής. Θα φτάσουμε όμως να δουλεύουμε με αυτό τον μισθό και θα αισθανόμαστε προνομιούχοι σε σχέση με τον διπλανό μας που είναι άνεργος».
Κωνσταντίνα Παντελη
Κωνσταντίνα Παντελη
Με αυτά τα μισθολογικά δεδομένα ο προγραμματισμός και τα σχέδια ζωής των νέων ανθρώπων θα πρέπει να μπουν στον πάγο για μεγάλο χρονικό διάστημα. «Οπως αναστέλλουμε πολλά άλλα σχέδια έτσι θα αναστείλουμε και τα σχέδια για οικογένεια, παιδιά κ.λπ. Είναι προφανές πως με 400 ευρώ τον μήνα δεν γίνεται να κάνει κάποιος τέτοιο προγραμματισμό» καταλήγει η κ. Αποστολάκη.
Ασημίνα Μαναγλιώτη
Ας βρω δουλειά και ας πάρω και τετρακόσια...
Εχοντας επιστρέψει πριν από λίγους μήνες από το Λονδίνο με μεταπτυχιακό στην πολιτική επικοινωνία, η 24χρονη Ασημίνα Μαναγλιώτη είχε την ελπίδα ότι θα ξεκινούσε την καριέρα της στην Ελλάδα. Οι ελπίδες της διαψεύστηκαν και σήμερα διαπιστώνει ότι η αναζήτηση εργασίας στη χώρα μας προϋποθέτει σημαντικές υποχωρήσεις.
«Ηξερα ότι υπάρχει κρίση όταν επέστρεψα, αλλά δεν περίμενα να βρω αυτή την κατάσταση. Τώρα γνωρίζω ότι θα πρέπει να δουλέψω με έναν μισθό 400 ευρώ, αλλά αν βρω δουλειά θα το κάνω». Η 24χρονη συνομιλήτρια δεν πιστεύει ότι θα βρει κάποια δουλειά στο αντικείμενό της και το έχει αποδεχτεί. «Για επιστημονικό προσωπικό, επικοινωνιολόγους και τις σχετικές ειδικότητες η αγορά έχει κλείσει. Δεν υπάρχει καμία πιθανότητα να κάνω κάτι στον τομέα μου. Εχω φτάσει στο σημείο να ψάχνω οποιαδήποτε δουλειά».
Αναγνωρίζοντας τη δύσκολη κατάσταση που έχει διαμορφωθεί, η Ασημίνα λέει ότι για τους νέους δεν υπάρχει πλέον η δυνατότητα να σχεδιάσουν ανεξάρτητα τη ζωή τους. «Δεν μπορεί κανένας να συζητάει για οικογένεια και παιδιά κάτω από αυτές τις συνθήκες. Το χειρότερο είναι ότι οι νέοι της ηλικίας μου που θα έπρεπε να αποκτούν την ανεξαρτησία τους, αναγκάζονται να μένουν αγκιστρωμένοι και να συντηρούνται από τους γονείς τους».
Ο δρόμος προς το εξωτερικό φαίνεται να είναι η μοναδική ρεαλιστική επιλογή που έχει αυτή την περίοδο. «Ηδη αναζητώ εργασία στην Αγγλία και τη Γερμανία. Αν βρω κάτι που με ενδιαφέρει θα φύγω, όπως έχουν κάνει ήδη πολλοί φίλοι μου».
Αγωνία
Ηλ. Καχόπουλος
Δέκα πέτρινα χρόνια
Πιστεύω ότι σε 10 χρόνια τα πράγματα θα είναι καλύτερα για τους Ελληνες, αλλά αυτή η δεκαετία που τρέχει θα είναι πολύ δύσκολη για όλους και κυρίως για όσους από εμάς αναζητούμε ή θα αναζητήσουμε εργασία. Τα 400 ευρώ θα είναι τα λεφτά που θα κυνηγάμε για να τα βγάλουμε πέρα.
Μ. Δαμιανίδη
Μόνη λύση, το εξωτερικό
Με τα δεδομένα που διαμορφώνονται στην αγορά εργασίας στην Ελλάδα, η φυγή στο εξωτερικό φαίνεται πως είναι η μοναδική λύση. Ο τομέας μου είναι η τεχνολογία τροφίμων, αλλά τα πράγματα είναι εξαιρετικά δύσκολα. Αν δεν καταφέρω να φύγω, ξέρω ότι ένας μισθός 400 ευρώ θα είναι η μόνη μου επιλογή.
Κωνσταντίνα Παντελη
Ψάχνω, δουλειά, αλλά δεν βρίσκω
Θα ήθελα να βρω μια δουλειά. Εχω ψάξει, αλλά είναι πολύ δύσκολο αυτή την περίοδο. Με τόσο μεγάλη ανεργία θέλει προσπάθεια για να βρεις δουλειά στο αντικείμενό σου, έστω και με λίγα χρήματα. Σπουδάζω Διακοσμητική και δεν ξέρω τι θα γίνει.
Θάλεια Δημητρακοπούλου
Φοβάμαι το αύριο...
Σπουδάζω στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο και κάνω ιδιαίτερα για να κερδίζω κάποια χρήματα. Εχω ρίξει τις τιμές, αλλά χάνω συνέχεια μαθητές λόγω της κρίσης. Η ανεργία, ειδικά στους νέους, με τρομάζει. Ξέρω ότι σε λίγα χρόνια θα πρέπει να βγω στην αγορά εργασίας και θα βρεθώ στην ίδια δύσκολη κατάσταση που αντιμετωπίζουν χιλιάδες νέοι άνθρωποι.
ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΚΟΚΚΑΛΙΑΡΗ - ΣΤΕΛΙΟΣ ΒΟΓΙΑΤΖΑΚΗΣ
ΦΩΤΟ: Χ. ΓΚΙΚΑΣ - ΓΡ. ΧΡΥΣΟΧΟϊΔΗΣ - ΕΘΝΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: