27 Οκτ 2011

Η Ιλαρά σπέρνει το Θάνατο στη Σομαλία

Μετά από ισχυρές συγκρούσεις που ξέσπασαν στις 20 Οκτωβρίου στα περίχωρα της πρωτεύουσας της Σομαλίας, Μογκαντίσου, οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα αναγκαστήκαμε να αναστείλουμε την εκστρατεία εμβολιασμού κατά της ιλαράς στην περιοχή. Η εκστρατεία επρόκειτο να διαρκέσει τρεις εβδομάδες με στόχο να εμβολιαστούν 35.000 παιδιά. Αυτή τη στιγμή, η ιλαρά σπέρνει τον όλεθρο στη Σομαλία, όπου έχουν εμβολιαστεί ήδη 60.000 άτομα κατά της ιλαράς μέσα στους δυο τελευταίους μήνες.
«Σε συνδυασμό με τον υποσιτισμό, η ιλαρά αποτελεί την κύρια αιτία θανάτου στη Σομαλία», δηλώνει ο Duncan McLean, επικεφαλής προγραμμάτων των Γιατρών Χωρίς Σύνορα στη Σομαλία. «Μόνο ο εμβολιασμός μπορεί να σταματήσει την εξάπλωση της επιδημίας».
Κατά τη διάρκεια των πέντε πρώτων ημερών της εκστρατείας, 4.831 παιδιά ηλικίας από 6 μηνών έως 15 ετών εμβολιάστηκαν σε διαφορετικές περιοχές της συνοικίας Νταϊνίλε. Αλλά οι συγκρούσεις μεταξύ των δυνάμεων της Μεταβατικής Ομοσπονδιακής Κυβέρνησης, που υποστηρίζεται από την Αποστολή της Αφρικανικής Ένωσης στη Σομαλία (AMISOM), και της Αl Shabaab, οδήγησε σε διακοπή των εμβολιασμών.
«Εφόσον η κατάσταση ασφάλειας στην περιοχή δεν έχει σταθεροποιηθεί, δεν είναι δυνατή η επανεκκίνηση της εκστρατείας εμβολιασμού», σημειώνει ο McLean. «Και όταν αυτό συμβεί, θα πρέπει να αναθεωρήσουμε πλήρως τη στρατηγική μας επειδή πολλοί έχουν εγκαταλείψει τις εμπόλεμες ζώνες. Δεκάδες χιλιάδες εκτοπισμένοι ζούσαν σε καταυλισμούς της συνοικίας Nταϊνίλε, πολλοί από αυτούς για πολύ καιρό ενώ κάποιοι άλλοι κατέφθασαν πρόσφατα από περιοχές που είχαν πληγεί από την ξηρασία.»
Επιπλέον, πολλοί άνθρωποι τραυματίστηκαν κατά τη διάρκεια των συγκρούσεων. Στις 20 και 21 Οκτωβρίου, ομάδες των Γιατρών Χωρίς Σύνορα που βρίσκονταν στο νοσοκομείο Νταϊνίλε δέχτηκαν 83 τραυματίες από πυροβολισμούς ή εκρήξεις. 41 εισήχθησαν στο νοσοκομείο και 11 υπεβλήθησαν σε χειρουργική επέμβαση.
Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα υποστηρίξαμε τη διαχείριση εκτάκτων περιστατικών στο νοσοκομείο της συνοικίας Νταϊνίλε από τον Αύγουστο του 2007, ενώ από τον περασμένο Απρίλιο έχουμε επίσης υποστηρίξει τη θεραπεία σοβαρά υποσιτισμένων παιδιών. Είκοσι τέσσερα σοβαρά υποσιτισμένα παιδιά λάμβαναν εντατική θεραπεία πριν το ξέσπασμα των συγκρούσεων. Μετά την έναρξή τους οι περισσότερες μητέρες, φοβισμένες, επέλεξαν να φύγουν με τα παιδιά τους. Αυτή τη στιγμή, ακολουθούν θεραπεία μόνο έξι παιδιά
Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα συνεχίζουμε να εργαζόμαστε στο νοσοκομείο Νταϊνίλε και στο Μογκαντίσου, όπου οι ομάδες μας προσφέρουν ιατρική και επισιτιστική βοήθεια σε εκτοπισμένους πληθυσμούς.
Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα δραστηριοποιούνται στη Σομαλία αδιαλείπτως από το 1991 λειτουργώντας αυτή τη στιγμή 13 προγράμματα στη χώρα, μεταξύ των οποίων η τρέχουσα επείγουσα εκστρατεία εμβολιασμού και οι παρεμβάσεις παροχής επισιτιστικής βοήθειας. Στον καταυλισμό Νταντάμπ (Dadaab), στην Κένυα, οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα ξανάρχισαν δραστηριότητες το 2009 υποστηρίζοντας παράλληλα Σομαλούς πρόσφυγες στους καταυλισμούς του Ντόλο Άντο (Dolo Ado) στην Αιθιοπία. 
Πηγή: Οι Γιατροί χωρίς Σύνορα

Δεν υπάρχουν σχόλια: