27 Ιουν 2015

H ενεργειακά αυτόνομη Τήλος

Το πρώτο ενεργειακά αυτόνομο νησί της Μεσογείου είναι ελληνικό 
 
Tο μικρό νησί της Τήλου αποφάσισε να αυτονομηθεί. Μέχρι σήμερα τροφοδοτείται ενεργειακά μέσω υποβρύχιας σύνδεσης με την Κω. Τώρα όμως στα εδάφη της Τήλου θα λειτουργήσει ένα πρωτοπόρο υβριδικό σύστημα παραγωγής και αποθήκευσης ενέργειας, που θα προέρχεται μόνο από Ανανεώσιμες Πηγές (ΑΠΕ) και θα της επιτρέψει να αυτονομηθεί ενεργειακά από την Κω αλλά και το πετρέλαιο, με τον πιο οικολογικό τρόπο. Αυτό κάνει το πρόγραμμα TILOS, το οποίο έχει ενταχθεί στο Horizon 2020, το μεγαλύτερο χρηματοδοτικό πρόγραμμα της ΕΕ για την καινοτομία, και μάλιστα με την υψηλότερη βαθμολογία στη φάση της αξιολόγησης, αφήνοντας πίσω του 80 ανταγωνιστικά έργα.

  Τι περιλαμβάνει το πρόγραμμα ενεργειακής αυτονομίας TILOS; Την εγκατάσταση ενός υβριδικού σταθμού παραγωγής ενέργειας από μικρής κλίμακας ΑΠΕ (ένα μεσαίου μεγέθους φωτοβολταϊκό πάρκο και μια μικρή ανεμογεννήτρια) σε συνδυασμό με συσσωρευτές (μπαταρίες).


   Με την υλοποίηση του προγράμματος, η Τήλος θα αποτελέσει το πρώτο πραγματικά «πράσινο» νησί στη Μεσόγειο. Η πρωτοπορία του έργου δεν σταματά στα σύνορα της Ευρώπης αφού όταν ολοκληρωθεί θα αποτελεί το πρώτο αυτόνομο νησιωτικό μικροδίκτυο με τη συμμετοχή μονάδων ΑΠΕ και σύγχρονης τεχνολογίας συσσωρευτών σε ολόκληρο τον κόσμο.


  Σήμερα πραγματοποιούνται στο νησί οι απαραίτητες μετρήσεις, ώστε να βρεθούν οι καταλληλότεροι και πιο αποδοτικοί χώροι για τις εγκαταστάσεις. Ιδιαίτερη προσοχή δίνεται φυσικά στην αποτελεσματική προστασία της ορνιθοπανίδας του νησιού, καθώς στην Τήλο κατοικούν μερικά σπάνια είδη πτηνών, όπως ο σπιζαετός.


   Στο πρόγραμμα συμμετέχουν συνολικά 15 εταίροι από επτά ευρωπαϊκές χώρες, με επικεφαλής την ερευνητική ομάδα του Εργαστηρίου Ήπιων Μορφών Ενέργειας του ΑΕΙ Πειραιά. Από τη χώρα μας συμμετέχουν και ο ΔΕΔΔΗΕ, η WWF Ελλάς και η εταιρεία Eunice. «Η Τήλος είναι ένα μικρό ακριτικό νησί με πολλά προβλήματα, μικρή στήριξη αλλά και μεγάλο πείσμα», λέει η δήμαρχος της Τήλου Μαρία Καμμά Αλιφέρη. «Παρά τις αντιξοότητες και τις αγκυλώσεις τολμάμε και προσπαθούμε πάντα για το καλύτερο, το διαφορετικό, το καινούργιο».

DOCTV.GR

Το πρώτο ενεργειακά αυτόνομο νησί της Μεσογείου είναι ελληνικό [Πηγή: www.doctv.gr]

Δεν υπάρχουν σχόλια: