6 Φεβ 2015

Ο 17χρονος Έλληνας νικητής πανευρωπαϊκού διαγωνισμού μετάφρασης



Μετέφρασε τέλεια ένα κείμενο από τα ελληνικά στα πολωνικά. Πηγή: www.lifo.gr

 Ο Θανάσης Κυριακίδης, μαθητής της Γ' Λυκείου Νέας Περάμου στον Δήμο Παγγαίου Καβάλας, είναι ο μεγάλος Έλληνας νικητής του ετήσιου πανευρωπαϊκού διαγωνισμού μετάφρασης «Juvenes Translatores» (Νεαροί Μεταφραστές). Ο 17χρονος μετέφρασε ένα κείμενο από τα ελληνικά στα πολωνικά χωρίς τη χρήση λεξικου και κατάφερε να διακριθεί ανάμεσα σε 3.000 μαθητές που συμμετείχαν στον διαγωνισμό, από 740 σχολεία της Ευρώπης.

 Οι ελληνικές συμμετοχές προέρχονταν από 22 σχολεία, ισάριθμα με τις έδρες της χώρας μας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Τελικά, αναδείχθηκε ένας νικητής από κάθε χώρα-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

  Η μητέρα του νικητή κατάγεται από την Πολωνία και ο ίδιος μιλούσε τη γλώσσα από μικρή ηλικία μέσα στο σπίτι, μαθαίνοντάς την εμπειρικά ώστε να μπορεί να επικοινωνεί με τη γιαγιά του και τα υπόλοιπα συγγενικά του πρόσωπα. Για τον λόγο αυτό, εκδήλωσε την επιθυμία να συμμετάσχει στον διαγωνισμό, ώστε να δοκιμάσει τον εαυτό του στο αν μπορεί να εκφραστεί σωστά σε μια γλώσσα που δεν είναι η μητρική του. Ο ίδιος έχει βρεθεί τρεις φορές στην Πολωνία για να επισκεφθεί τους συγγενείς του και θεωρεί ότι η προφορά της πολωνικής είναι αρκετά ιδιαίτερη, αν και η ελληνική συνολικά είναι πιο δύσκολη γλώσσα.

lifo.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: