23 Αυγ 2013

Ένα εκατ. παιδιά πρόσφυγες από τη συριακή κρίση

  Το ένα εκατομμύριο αγγίζει ο αριθμός των παιδιών από τη Συρία που έχουν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν την πατρίδα τους ως πρόσφυγες λόγω του εμφυλίου που μαίνεται στη χώρα.

  Σύμφωνα με κοινή ανακοίνωση της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες και της UNICEF, τα παιδιά αποτελούν το 50% των προσφύγων από τη σύγκρουση στη Συρία. Τα περισσότερα έχουν καταλήξει στο Λίβανο, την Ιορδανία, την Τουρκία, το Ιράκ και την Αίγυπτο. Πρόσφατα στοιχεία δείχνουν ότι περίπου 740.000 παιδιά πρόσφυγες από τη Συρία είναι κάτω των 11 ετών.
  Σύμφωνα με το Γραφείο της Ύπατης Αρμοστείας για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, εντός της Συρίας, περίπου 7.000 παιδιά έχασαν τη ζωή τους κατά τη διάρκεια της σύγκρουσης, ενώ η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες και η UNICEF εκτιμούν ότι περισσότερα από 2 εκατ. παιδιά έχουν εκτοπιστεί στο εσωτερικό της χώρας. Περισσότερα από 3.500 παιδιά στην Ιορδανία, το Λίβανο και το Ιράκ διέσχισαν τα συριακά σύνορα είτε ασυνόδευτα ή χωρισμένα από τις οικογένειές τους.

Οι δύο φορείς υπογραμμίζουν την απειλή της παιδικής εργασίας και του πρόωρου γάμου για τα παιδιά πρόσφυγες, καθώς και την πιθανότητα σεξουαλικής εκμετάλλευσης και εμπορίας.
«Αυτό που διακυβεύεται δεν είναι τίποτα λιγότερο από την επιβίωση και την ευημερία μιας γενιάς αθώων», ανέφερε από την πλευρά του ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες Αντόνιο Γκουτέρες.
«Το εκατομμυριοστό παιδί πρόσφυγας δεν είναι, απλώς, ένας ακόμη αριθμός», δήλωσε ο Εκτελεστικός Διευθυντής της UNICEF Άντονι Λέικ, προσθέτοντας ότι θα πρέπει «να σταματήσουμε και να αναρωτηθούμε πώς είναι δυνατόν, συνειδητά, να συνεχίζουμε να απογοητεύουμε τα παιδιά της Συρίας».

Δεν υπάρχουν σχόλια: